Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput
Plesni studio Step by step
Plesni studio Step by step

Dobrodošli, upoznajte naš centar!

6 sportsko-rekreacijskih disciplina | 17 lokacija

Naš blog


Trk kroz povijest Svjetskog prvenstva u stepu

27. studenog 2014.

Trk kroz povijest Svjetskog prvenstva u stepu

Uoči odlaska na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Riesu za koje se trenutno mukotrpno pripremamo, odlučili smo se malo vratiti u prošlost. Prošetat ćemo vas kratkim pregledom razvoja ovog događaja na kojem sudjelujemo već godinama i koji za nas predstavlja vrhunac svake plesne sezone. Pa krenimo...

Međunarodna plesna organizacija (poznatija po svojoj engleskoj kratici IDO) osnovana jeLogo IDO-a prije 33 godine – točnije 18. rujna 1981. u Firenci. Zemlje osnivačice, te ujedno i prve članice te neprofitne organizacije bile su Italija, Francuska, Švicarska i Gibraltar. U to je vrijeme osnovna svrha organizacije bila organizacija europskih i svjetskih plesnih natjecanja. Danas broji više od 60 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku koja je već godinama dijelom ove velike plesne obitelji. Mi članovi plesnog studija Step by Step Hrvatsku predstavljamo u tri kategorije: stepu, show danceu i modernu. Ponosni smo na sve svoje dosadašnje uspjehe, a s obzirom na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u stepu koje je za par dana, malo ćemo se prisjetiti povijesti i razvoja tog događaja.

 

Sve je počelo 1991. godine kada je mladi vizionar Michael Wendt organizirao prvo Svjetsko prvenstvo u stepu u njemačkom gradu Hamburgu. Wendt je okupio najbolje svjetske stepere koji su se na tom Međunarodnom plesnom festivalu borili za titulu svjetskog prvaka. Te prve godine nisu postojale kategorije pa su se i žene i muškarci svih dobnih skupina, pa čak i parovi, međusobno natjecali za tu prestižnu titulu. Pobjedu je odnio Laszlo Bobis iz Mađarske.

Kako se dobar glas daleko čuje, već je sljedeće godine ovo natjecaje dobilo istinski Plakat za ovogodišnje prvenstvosvjetski karakter. Naime, 1992. na natjecanje su došli vrlo talentirani plesači iz daleke Južnoafričke Republike. Godine 1994. natjecanje se seli u Dresden, a ta je godina ostala zapamćena po izvanrednoj timskoj koreografiji plesača iz njemačkog grada Freiburga zbog koje je odlučeno da će se kategorija “formacija” izdvojiti te predstavljati zasebno natjecanje sa zasebnom titulom. Te je godine Nacionalno plesno vijeće Amerike poslalo svima nam znanog Billa Fowlera da kao sudac i promatrač sudjeluje na prvenstvu. On je odmah uvidio veličinu i važnost tog događaja te je zaslužan za dovođenje brojnih nacionalnih timova iz svih dijelova svijeta.

Kanadska nacionalna step ekipa, odnosno Canadian National Tap Team, prvi se puta natjecala 1996. i osvojila treće mjesto u formacijama. Ta je plesna trupa predstavljala istinsku nacionalnu ekipu jer je bila sastavljena od plesača iz čitave Kanade koji su se za svoje mjesto izborili na audiciji i zaista predstavljali najbolje što kanadski step može pružiti. Te se godine publici predstavio i Fabrice Martin, iznimno talentirani Švicarac koji se još uvijek natječe i koji je trenirao nove naraštaje vrsnih stepera. Treća novost te 1996. godine bila je i nova kategorija parova.

 

Od 1997. domaćin natjecanja postaje gradić Riesa, a od 2000. Svjetsko se prvenstvo održava u dvorani Sachen Arena, čiji gigantski razmjeri mogu bez problema ugostiti iznimno velik broj natjecatelja i publike. Dvorana, u kojoj se održavaju i brojna druga sportska natjecanja, ima i svoj moto: „Ovdje se stvaraju svjetski prvaci.“ Od 1998. u toj su se dvorani počeli stvarati i prvaci i prvakinje – nakon te godine kategorija solista podijeljena je na mušku i žensku sekciju. Uvedena je i nova kategorija malih grupa koju su mogle činiti skupine od tri do sedam plesača. Od 1999. posebnu kategoriju čine i seniori, plesači starije dobi koji dokazuju da ples ne poznaje godine i da nikada ne možeš biti prestar da bi plesao.

 Sachens Arena u Riesi

Premda su velike države s dugom plesnom tradicijom poput SAD-a, Kanade i JAR-a u početku dominirale na pozornici Svjetskog prvenstva u stepu, danas je ta slika drugačija. Brojne su države i klubovi, uključujući Hrvatsku te naš studio, s godinama stekle odličnu reputaciju te poštovanje. O tome najbolje govori činjenica da je na ovogodišnjem plakatu za prvenstvo naša Tamy! Upravo zahvaljujući natjecanjima poput Svjetskog prvenstva u stepu plesači se stalno razvijaju i napreduju. Ta prvenstva nisu samo mjesta natjecanja, nego i mjesta učenja, mjesta razmjene iskustava i vještina, mjesta na kojima mladi plesači mogu puno naučiti, otkriti i upoznati svoje idole, ali i vršnjake iz čitavog svijeta. Upravo zato i volimo ići u Riesu: to je mjesto na kojem predstavljamo svoju zemlju u nečemu što istinski volimo, mjesto na kojem možemo pokazati što sve znamo te zauzvrat naučiti nešto novo, mjesto uzbuđenja, ushita, zabave i avanture. Mjesto koje pamtimo ne samo po medaljama i slušanju naše himne, nego i po istinskom uživanju u onome što volimo – plesu – s onima koje volimo.

 

A za kraj ću samo ponoviti besmrte Billove riječi – break a leg!

Naši ostali blogoviKontaktirajte nas!


 1. Ravnice, II Maksimirsko naselje 3
  10 000 Zagreb
  091/ 14 06 951
 2. DV Sesvete
  Sesvete, Ive Tijardovića 9
  10 360 Zagreb
  091/ 14 06 951
 3. DV Leptir
  Sesvete, Ivana Gorana Kovačića 20
  10 360 Zagreb
  091/ 14 06 951
(Još lokacija)

Pošaljite nam poruku!


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede